Kollo


På Ivarsudde har verksamhet bedrivits sedan 1927. Gården drivs av Stiftelsen Birkagården.

Ivarsudde ligger vid Lidöfjärden på Vätö, nordost om Norrtälje, ca. 8 mil från Stockholm. Dess läge i Stockholms yttersta skärgård ger dig en fantastisk naturupplevelse där havet, vinden, solen och månen styr. För besökare finns en buss (676 från Stockholm, byte i Norrtälje till 638) som stannar i Harg, öns lilla samhälle, 4 km från gården.

Gården
Ivarsudde består av tre större hus. Av dessa är ett avsett för personalen. I stora gula huset finns två större sovrum med 8 bäddar i varje, samt två mindre rum med två bäddar i vardera. Därutöver finns ett kontor, en matsal med kakelugn, en större hall och ett mindre sällskaps-rum. I anslutning till köket finns en takförsedd altan, kallad ”Svalan”.

I det andra stora huset ”Nystugan” finns 23 bäddar, fördelade på 6 sovrum med 1-8 sängar i varje rum, beroende på storlek. Där finns också ett större sällskapsrum med braskamin, tvättrum och ett litet förrådsrum med torkskåp.

I det tredje, mindre huset, som vi kallar för ”Kärringlunden” finns fyra sovrum för personalen samt ett litet tvättrum. På gården finns ytterligare sex småhus; två hus innehållande sex utedass, ett hus för dusch och tvättstuga, ett båthus och slutligen vår härliga ved-eldade bastu. I gårdens utkant ligger två timmerhus, ”Grisbo” och ”Blockis”, en större vedbod, sophus samt ”Seglarbaracken” som vi använder som pingis-hus eller loge.

Slutligen hör också till gården; en fotbollsplan, en stor gräsplan, två bryggor, en badstrand, grillplatser, utomhuspingisbord en egen liten ö samt massor av skog och natur.

Båtliv
Eftersom Ivarsudde ligger som det gör, faller det sig naturligt att de huvudsakliga aktiviteterna är koncentrerade kring havet. Till barnens förfogande har vi därför ett antal båtar såsom roddbåtar, kanoter, två mindre motorbåtar, optimistjollar samt en lite större segelbåt med plats för.