Fredagar har för många varit veckans bästa dag under en väldigt lång tid! Nu finns det ännu en anledning att älska fredagar! På "Äntligen fredag" är du som har lång livserfarenhet välkommen till Birkagården för en mängd olika aktiviteter. Förmiddagen börjar med fredagsfys i form av yoga, dans, gymnastik eller annan typ av motion utformad för allas olika förmågor. Efter det så äter vi lunch tillsammans i Birkagårdens café! Där kan en köpa soppa med nybakt bröd och salladbuffé, självklart ingår kaffe! Efter lunch är det en till aktivitet. Föreläsningar, livemusik, hantverk eller annat! Ni får mer än gärna komma med förslag på vad just ni tycker vore kul!
Har du frågor om "äntligen fredag" kan du kontakta malou.holm@birkagarden.se som är ansvarig för Birkagårdens seniorverksamhet!
Har du frågor om "äntligen fredag" kan du kontakta malou.holm@birkagarden.se som är ansvarig för Birkagårdens seniorverksamhet!
SCHEMA VÅREN 2022
VARJE FREDAG
Maria Garriga har Dans och rörelse
9:45–10:30 pass 1
10:35–11:20 pass 2
Lunchrast 11:30
Föreläsning/aktivitet 12:30
28 JANUARI
12:30 Föreläsning om Birkagårdens historia
Välkomna till en föreläsning om Birkagårdens historia. Syftet är att sätta in Birkagården i dess historiska sammanhang. Föreläsningen kommer bland annat att ge svar på frågor som: Varför finns Birkagården i Birkastan? Vilka var grundarna till Birkagården. Vilka var motiven till att skapa en hemgård? Vad har genom årtiondena varit vägledande begrepp?
Föreläsare: Anders Arnsvik, socionom/medarbetare på Birkagården
4 FEBRUARI
12:30 Lär dig mer om din mobil och surfplatta
Har du en mobiltelefon, surfplatta eller läsplatta men vet inte riktigt hur du ska använda den?
Dagens smarta mobiltelefoner och surfplattor erbjuder stora möjligheter och kan användas både till nytta och nöje. Lär dig att göra mer än att ringa och skicka sms. Suzanne har erfarenhet att med tålamod och metodiskt kunskap undervisa digital teknik. Ta med din mobil och/eller surfplatta!
Föreläsare: Suzanne Khachaturyan
11 FEBRUARI
12:30 Föreläsning om Oxford
Föreläsningen handlar om den gamla charmiga staden Oxford och dess universitet. Staden är känd i hela världen och har 7 miljoner besökare per år (lika många besökare som till hela Sverige). Sune Larsson hamnade i Oxford av en slump, och stannade kvar med sin familj i 7 år.
18 FEBRUARI
12:30 Tommy Löbel Swingband
5-mannaorkestern leds av välkände Tommy Löbel, Sveriges internationella jazzklarinettist som spelar musik i Benny Goodmans anda. Repertoaren är hämtad från Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington, Billie Holiday och andra jazzlegenders välkända låtar från 30-talet och senare.
25 FEBRUARI
12:30 Konsten, livet och döden – en personlig betraktelse
Det börjar med en pappa som var rädd för döden och som älskade konsten. Ett examensprojekt på en designskola blev en gravurna och en konsthallschef blev begravningsentreprenör. Idag driver Pia Kristoffersson ritualbyrån LIV & DÖD Kulturbegravningar, där konsten, livet och dess ofrånkomliga slut är verksamhetens vardag och fundament. Med humor och djupaste allvar talar Pia om döden i konsten och samtiden, yrkeslivets överraskningar och riter som ett mänskligt kitt, där glädjen och sorgen vandra tillsammans. Pia Kristoffersson är borgerlig begravningsofficiant med en bakgrund i design och konst. Hon var tidigare chef för Gävle Konstcentrum och utställningsproducent på Kulturhuset i Stockholm.
4 MARS
Sportlov
Ingen aktivitet
11 MARS
13:30 Hallwylska museet, guidning
Denna fredag beger vi oss iväg till Hallwylska palatset och låter oss guidas i detta fantastiska hem från sekelskiftet 1900. Förutom att vi guidas bland Wilhelmina von Hallwyls stora samlingar konst, antikviteter, vapen, porslin och silver som hon anskaffat till sitt hem, får vi även ta del av den fashinerande historien om henne själv och hur hon levde.
Obs: vi tar oss dit med tunnelbana från St Eriksplan
18 MARS
12:30 Alla kan sjunga!
Suzanne Khachaturyan lär oss hur rösten och andningstekninken fungerar och hur härligt det är är att sjunga tillsammans. Det blir visor och sånger som du säkert sjungit förut.
25 MARS
12:30 Knivsta Sune och Björn Karlsson sjunger och spelar för oss
Med ett gemensamt förflutet som trubadurer och sångare på restauranger och krogar under 60-talets vis-boom i Stockholm, känns det naturligt för oss att slå ett slag för den svenska visskatten. Bellman och Taube tillhör favoriterna, men många fler visdiktare finns med i vår digra repertoar som bl.a. omfattar Dan Andersson, Nils Ferlin, Birger Sjöberg, Ruben Nilson, Olle Adolphsson, Ulf Peder Olrog, Cornelis m fl. ”Fantastiskt att få glädja våra äldre med sång och musik.”
1 APRIL
13:00 Stadsvandring – i Per Anders Fogelströms fotspår
Vi upptäcker tillsammans platser och personer ur Fogelströms böcker i Barn- och Stadsserier. Vandringen går från Nytorget över Vita bergen och Åsöberget.
Vår ciceron: Karin Canato Källgren
8 APRIL
12:30 Sidenvägen – historien om ett begrepp
Håkan Wahlquist, tidigare asienintendent vid Etnografiska museet berättar om
begreppet ”Sidenvägen”
15 APRIL
Påsklov
Ingen aktivitet
22 APRIL
Augusta Lundin, Sveriges första modehus
Anna Bergman, scenograf och kostymtecknare föreläser om Augusta Lundin och modet kring sekelskiftet 1900. Augusta Lundin var den första framgångsrika skaparen av ett modehus i Sverige. Som arbetsgivare, modedirektris och entreprenör var hon modern och progressiv vilket gör att hon idag har en given plats i svensk mode- och kvinnohistoria. Anna Bergman scenograf och kostymtecknare som tidigare arbetat på Dramaten, har sedan 2008 arbetat med utställningar och skrivit böcker om scen-/filmkostym och modehistoria. Anna har tillsammans med Lotta Lewenhaupt kurerat utställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus som turnerar runt i Sverige med start på Thielska galleriet hösten 2020, ett mellanspel på Malmö museer öppnar utställningen på Göteborgs stadsmuseum 2 april 2022.
29 APRIL
12:30 Dramatens spännande historia
Föreläsare: Dag Kronlund som disputerade i Teatervetenskap vid Institutionen för Teater- och Filmvetenskap vid Stockholms universitet våren 1989. Efter examen kom han att undervisa vid institutionen i främst teaterhistoria, allmän och svensk. 1994 utsågs han till arkiv- och bibliotekschef vid Kungliga Dramatiska teatern. I den funktionen har han arbetat på teatern fram till den sista mars i år, då han pensionerades. "På min föreläsning kommer jag att prata om Dramaten och dess långa och spännande historia, detta genom att visa fotografier och handlingar från teaterns omfångsrika arkiv.”
6 MAJ
12:30 Bussutflykt till Sigtuna med guidning
Vi guidas genom Sigtunas tusenåriga historia och hör berättelsen om hur staden grundades, varför det byggdes så många kyrkor, om borgmästaren som väckte staden på nytt under 1700-talet och varför vi faktiskt vandrar på våra kulturlager. Och så knackar vi på hos familjen Lundström. Efter guidningen tar vi en fika på Tant Bruns kaffestuga och lär oss varför detta anrika kafé har en koppling till Birkagården.
13 MAJ
12:30 Seniorpolitisk debatt
2022 är valår vilket betyder att vi har bjudit in representanter från alla riksdagspartier till en stor debatt om seniorpolitiken i Sverige. Publiken får en chans att göra sin röst som seniorer hörd. Moderator: Artur Ringart
20 MAJ
Programaktivitet ej fastställt
27 MAJ
Kristi himmelsfärd
Ingen aktivitet
3 JUNI
12:30 Biologisk mångfald
Föreläsare: Ingrid Rogblad, verksamhetsutvecklare inom odling och hållbarhet. Har även producerat det nya miljödiplomeringsmaterialet till Koloniträdgårdsförbundet. När vi ägnar oss mindre åt trädgårdsarbete, hjälper vi naturens egna kretslopp, dess mikroliv samt våra viktiga pollinatörer och andra insekter. Med en större mångfald i trädgården ökar vi både vårt och naturens välbefinnande. Vi får även lära oss lite kolonihistoria med fokus på Anna Lindhagen och betydelsen av stadsodling under förra kristiden med pandemi och krig för ca 100 år sedan. Och det växande intresset idag. efter föreläsningen går vi en gemensam 2 km promenad till Hornsbergsstrand där Kolonisternas hus ligger.
Här avslutas vårterminen med en liten överrskning!