top of page

OM BIRKAGÅRDEN

Karlbergsvägen 86

”Birkagården vill bereda människor från olika arbetsområden och samhällslager tillfälle att mötas som likar och dela med sig åt varandra av sin livserfarenhet.”

Utdrag ur Birkgårdens första programblad 1912

Natanael Beskow och Ebba Pauli

BIRKAGÅRDENS HISTORIA

BIRKAGÅRDEN GRUNDAS 

Birkagården startades för att fylla uppenbara behov i samhället. Det var Elsa Beskows man, Natanael Beskow som tillsammans med Ebba Pauli grundade Birkagården, Sveriges första hemgård. Förebilden hämtades från den engelska settlementrörelsen. Det var ett socialt arbetscentrum som syftade till gemenskap mellan människor över alla ålders-, yrkes- och åsiktsgränser.

FÖRSTA ÅREN

De första åren startades ungdomsverksamhet i form av ungdomsklubbar, bibliotek, studiecirklar och föredragsserier. Efter direkt önskemål från stadsfullmäktige grundades en barnkrubba för riktigt små barn. År 1913 öppnade Birka-gården sin första ”Kindergarden”.

DÅ OCH NU

SETTLEMENTRÖRELSEN

Settlementrörelsen uppstod som en reaktion bland de välbeställda mot industrisamhällets överutnyttjande och förtryck av den arbetande befolkningen. År 1912 startade Pauli och Beskow ”Läsrummet” på Rörstrandsgatan 46. De valde Birkastan som en lämplig plats eftersom stadsdelen dominerades helt av arbetare och efter några månader antogs namnet Birkagården, föreslaget av Elsa Beskow.

Stora samhällsomvandlingar har skett sedan den första tiden och genom välfärdsreformer och fördelningspolitik är klyftan mellan olika samhällsklasser inte lika stor. Framförallt har rätten och möjligheten till utbildning utvidgats till att omfatta alla.

 

Idag är Birkagården ett aktivt hus fullt med glädje och gemenskap.

Birkagårdens verksamhetsberättelse 2023

BIRKAGÅRDEN IDAG

BIRKAGÅRDENS KAFÉ

Birkagårdens kafé är hjärtat i huset. Här samlas barn, vuxna, unga och äldre. På väg till fritids, kurser, Ungdomscafé eller en liten bit kultur. På vägen stannar de och tar en fika eller soppa i kafét – mötesplatsen där generationerna strålar samman. Omsorgsfullt bakas våra kakor, tårtor och bröd. Sopporna tillagas på råvaror i säsong med fokus på hållbarhet och passar både vegetarianer och veganer. Måndag–torsdag serveras soppa mellan 11–19. Fredagar 11–14. Vid beställning går det också bra att få soppor vid andra tillfällen.

LOKALUTHYRNING

Birkagården hyr ut lokaler till både privatpersoner, ideella föreningar och företag. Letar du efter en lokal för det stora mötet, loppisen eller dansföreställningen är Samlingssalen troligen rätt lokal för dig. Om du letar efter en trevlig möteslokal för det mindre mötet så kan du välja mellan flera olika trevliga alternativ som Tysta rummet eller Tornrummet. Våra lokaler hyrs ut per timme eller efter överenskommelse. Det finns oftast möjlighet att förbeställa kaffe, smörgås eller våra hembakade goda bakverk. Alkohol är inte tillåten på Birkagården.

KURSVERKSAMHET

Birkagården erbjuder en mängd kurser öppna för alla åldrar samt specifika kurser riktade till barn, unga, seniorer och föräldralediga. Kurserna ges under dag- och kvällstid samt vid vissa fall även under en helg. Verksamheten anordnas i egen regi, genom privata initiativ eller tillsammans med studieförbundet ABF Stockholm. Se alla kurser här.

KULTUR OCH EVENAMANG

Birkagården har sen start arrangerat olika typer av   kulturfrämjande evenemang. Barnens kulturlördagar,

1-kilometersloppis, Kulturnatt Stockholm, Inomhusloppis och LAN för ungdomar är bara några av våra återkommande evenemang som varje år lockar tusentals människor i alla åldrar.

FÖRSKOLA

Birkagården är pionjärer inom barnomsorg och har bedrivit olika former av förskoleverksamhet i över 100 år. Redan när Birkagårdens startades, 1912, fanns det verksamhet för våra minsta men då under namnet kindergarten. Stiftelsen Birkagården driver idag fyra förskolor med ca 180 inskrivna barn. Förskolorna Karlavagnen, Solägget, Matteus och 74:an liggar alla ett stenkast från Birkagårdshuset och har i många år bedrivit populär förskoleverksamhet i Vasastan.

huset.png
barnteater på Birkagården

IVARSUDDE KOLLO

På Ivarsudde arrangerar Birkagården ett av Stockholms mest populära kollon. Ivarsudde ligger vid Lidöfjärden på Vätö, nordost om Norrtälje, cirka 8 mil från Stockholm. Läget i Stockholms skärgård ger en fantastisk naturupplevelse där havet, vinden, solen och månen styr. Här har Stiftelsen Birkagården arrangerat kolloverksamhet sedan 1927 och idag är Ivarsudde ett utav Stockholms mest populära sommarkollon. Kollogården används även resten av året i bland annat ungdomsverksamheten. Gården går även att hyra. 

Läs mer om Ivarsudde här

BIRKAGÅRDENS VÄNNER

Birkagården har en stödförening som heter Birka-gårdens vänner. Vännerna ordnar egna evenemang och har dessutom ett särskilt ansvar för våra seniora besökare. Vännerna kommer ofta med förslag till verksamheter som sedan Birkagården får i uppdrag att utföra. Alla som är med i Birkagårdens vänner kallas till ett årsmöte där vi utöver de formaliteter som är nödvändiga i en förening även diskuterar hur verksamheten ska utvecklas. Birkagårdens vänner startades 1976 och dess nuvarande ordförande är Anders Arnsvik.

STORFRITIDS

SENIORVERKSAMHET

Birkagården annordnar flera evenemang riktade till seniorer. Ett av dessa är Äntligen fredag! som varje fredag erbjuder aktiviteter, sopplunch och gemenskap. Exempel på aktiviteter under Äntligen fredag! är rörelse och motion, föreläsningar, livemusik, utflykter, workshops och mycket mer.

Läs mer om Äntligen fredag här 

UNGDOMSVERKSAMHET

Birkagårdens ungdomscafé – UC, anordnar varje vecka kvällar där ungdomar mellan 12 och 18 år kan komma och spela biljard, kolla film, spela spel eller bara hänga. Utöver UC-kvällarna annordnas även en mängd olika evenemang under året. Läs mer om UC på sida 32.

Storfritids är en unik fritidsklubb för barn i klasserna 4–6, som drivs av Stiftelsen Birkagården. Personalstyrkan består av fem personer och varje dag besöks Stor-fritids av ungefär 60–80 barn. Storfritids möjliggjör för barn att efter skolan byta miljö och komma till stora ändamålsenliga lokaler där allt fokus ligger på barnen och att ge dem en meningsfull fritid. Birkagårdens lokaler tillåter flera olika aktiviteter som ”flaskboll” i samlingssalen, keramik, TV-spel i datorrummet eller kreativitet i pysselrummet. Två gånger per termin arrangerar Storfritids även Stockholms största mellanstadiedisco!

VI SOM JOBBAR I HUSET!

Birkagården är en stor verksamhet som bland annat innefattar fyra förskolor, fritidsverksamhet och en kollogård. Men hjärtat är vårt hus på karlbergsvägen 86B

Där jobbar vi!

VILL DU JOBBA PÅ BIRKAGÅRDEN?

BIRKAGÅRDENS VÄNNER.png

BIRKAGÅRDENS VÄNNER

Birkagården har en stödförening som heter Birkagårdens vänner. Vännerna ordnar egna evenemang och har dessutom ett särskilt ansvar för våra seniora besökare. Vännerna kommer ofta med förslag till verksamheter som sedan Birkagården får i uppdrag att utföra. Alla som är med i Birkagårdens vänner kallas till ett årsmöte där vi utöver de formaliteter som är nödvändiga i en förening även diskuterar hur verksamheten ska utvecklas. Birkagårdens vänner startades 1976 och dess nuvarande ordförande är Anders Arnsvik.

Medlemsavgiften är 30 kr/år och betalas in på Bankgiro 363-4938.

bottom of page