top of page
ivarsudde kollo logga

IVARSUDDE KOLLO

kollobarn på brygga

KOLLO SEDAN 1927

På Ivarsudde arrangerar Birkagården ett av Stockholms mest populära kollon. Ivarsudde ligger vid Lidöfjärden på Vätö, nordost om Norrtälje, cirka 8 mil från Stockholm. Läget i Stockholms norra skärgård ger en fantastisk naturupplevelse där havet, vinden och solen styr. Här har Stiftelsen Birkagården arrangerat kolloverksamhet sedan 1927.

Ivarsudde har ca 200 sommarkolloplatser för barn i årskurs 1-9 uppdelat i 5 perioder varav två perioder är ungdomsperioder.

 

Utöver sommarkollo anordnar även Birkagården Seniorkollo ute på Ivarsudde ett par gånger på våren och hösten. Vissa skollov åker även Storfritids och ungdomsverksamheten ut till gården. 

FULLT

SENIORKOLLO

Ett par gånger per år annordnar Birkagården ett oförglömligt fem-dagarskollo för seniorer! Ivarsudde kollogård har funnits i Birkagårdens ägor sedan 1927 och har sedan dess bedrivit kolloverksamhet varje sommar. Ivarsudde är belägen cirka 12 mil från Stockholm och ligger precis vid inloppet till Norrtäljeviken längst ut på Vätö med Björkfjärden precis utanför husknuten.

 

På Ivarsudde finns det mycket att hitta på och se. Med havet precis utanför huset kan man äta frukost på bryggan, åka på roddtur eller basta i vår vedeldade bastu varje dag. Vi har skog precis bredvid huset så en skogspromenad eller svampplockning är det alltid nära till. Att bara sitta i solen med en kopp kaffe på gården med utsikt över havet är en självklarhet på ”Ivars”. På kvällarna lagar vi middag och äter tillsammans, efter middagen kanske vi tänder en brasa och lägger lite pussel, eller så är det nån som vill hålla i ett quiz?

SENIORKOLLOPERIODER 2024

Period 1: 3-7 juni

Period 2: 20 – 24 augusti

Undrar du något? Välkommen att mejla till seniorkollo@birkagarden.se.

FULLT

solnedgång på ivarsudde kollo
kollo Ivarsudde_edited.jpg

PROVA PÅ KOLLO 9-12 MAJ 2024

Nu har du som går i årskurs 1 - 3 möjlighet att prova på kollo! På Ivarsudde kollo finns det mycket att göra till exempel bada bastu, paddla kanot och hajka. Dessutom kommer våra kolloledare att hitta på många roliga aktiviteter! Vi är ett av Stockholms populäraste kollon. 

 

På Ivarsudde kollo har Stiftelsen Birkagården arrangerat kolloverksamhet sedan 1927. Ivarsudde ligger vid Lidöfjärden på Vätö, nordost om Norrtälje, cirka 8 mil från Stockholm. Dess läge i Stockholms yttersta skärgård ger en fantastisk naturupplevelse där havet, vinden, solen och månen styr.

 

För mer information mejla kollo@birkagarden.se eller ring 070-605 87 01. 

För att anmäla ditt barn till prova-på-kollo fyller du i ansökan här:

FULLT FÖR I ÅR

VILL DU JOBBA SOM KOLLOLEDARE?

Det är så populärt att vara kolloledare att vi redan har fått fullt med ansökningar. 

Håll utkik inför nästa år så får du en ny chans då!

Vår son är euforisk när han refererar till kollot… ni fick 10 av 10 i betyg säger han. ”Kollo är bättre än familjen”, ”tänk att tre dagars kollo kan kännas som ett helt sommarlov”, han vill åka på kollo varje sommar från och med nu tills han inte får längre, han tycker att vi ska köpa en kanot och alla kolloledare och barn är världens snällaste. Han grät en stund när han kom hem igår och saknade kollot så vansinnigt mycket så vi fick trösta med glass och godis och det första han sa när han vaknade i morse var ”Jag älskar Ivarsudde”. Kollo var stort för honom och vi kan bara tacka för att ni ledare bidrog till att göra upplevelsen så positiv!!!

FÖRÄLDER TILL BARN SOM GICK PÅ "PROVA PÅ KOLLO" 2020

VÄLKOMMEN TILL IVARSUDDE KOLLO!

segelbåt på ivarsudde

VAD HÄNDER PÅ IVARS?

FÖRSTA DAGEN

Naturligtvis vill vi att barnen skall trivas och ha kul redan från första dagen. Därför välkomnar vi med ett välplanerat program redan dag ett. Vi möter barnen vid bussen och tillsammans går vi till gården där en invigning väntar! Efter lunch packar vi tillsammans upp på rummen innan vi har en rundvandring med stationslekar där vi lär känna varandra och gården. På kvällen grillar vi korv vid lägerelden medan bastun värms upp inför kvällens bastubad. 

LEKAR

Vissa perioder leker vi den mycket populära Fångarna på Ivars. Med lösenord och nycklar tävlar lagen till sist om vilka som kan samla ihop flest ärtor från golvet och lägga dessa i en hink som hänger i taket. Lekar som Ivars games, catch the flag in the hood in the woods, stratego och regatta är också några Ivarsfavoriter. Det händer även ofta att vi tillsammans med barnen hittar på nya lekar.

SPÖKERIER

På Ivarsudde är en spöknatt ett måste. Vem var Ivar Kempe som spökar i det gula huset, eller den vita gasten som sågs på dödens bänk vid midnatt? Vitmålade män borta vid stenbrottet håller på med något kusligt och hundar stora som hästar ylar runt husknuten. Många äventyr har upplevts och många strider mellan ont och gott har utkämpats i skogarna runt Ivarsudde.

TENNIS

På Ivarsudde finns även en fullstor hard court plan för tennis och basket. Har du ett extra intresse för tennis eller basket är Ivarsudde ett bra val. Vi erbjuder tennisträning med en tränare fler gånger under perioderna. Har man frågor ang detta så tveka inte att hör av er till oss.

DISCO

Ett par gånger per period styr vi discon. Det kan vara inomhus med färgade lampor eller utomhus på en strålkastarbelyst bastuveranda.

HAJK OCH UTEMILJÖ

Tack vare Ivarsuddes läge, med vatten åt alla håll ger havet oss underbara naturupplevelser som bad, fiske, kanotpaddling, utflykter och vattenkrig En höjdpunkt på en period är hajken. Vi packar sovsäck, liggunderlag och ficklampa och sätter oss i kanoter för att sedan paddla ut till vår egen hajkö. När vi kommer fram tänder vi den stora lägerelden som blir vår samlingspunkt de närmsta dygnet. Vi grillar korv, marshmellows och hajkbanan. Vi spelar gitarr, berättar historier och går iväg på äventyr. Vi ser vacker solnedgång och soluppgång för att sedan somna (kanske) under stjärnorna.

SISTA KVÄLLEN

Den sista kvällen på perioden bjuds barnen på finmiddag. Ledarna brukar spexa eller uppträda för att tacka för perioden. Kvällen avslutas med ett rejält disco och eventuellt nattbad.

PERIODER 2024

ANMÄLAN TILL SOMMARKOLLO GÖR DU PÅ STOCKHOLMSSTAD.SE

IVARSUDDE KOLLO DRIVS MED STÖD AV

Logga.png

PERSONUPPGIFTER

Stiftelsen Birkagården, org.nr. 802000-3532, Karlbergsvägen 86 B, 113 35 Stockholm, är personuppgiftsansvarig för de uppgifter om barnen som ni som föräldrar lämnar till Stiftelsen Birkagården.
 
En Personuppgift är till exempel namn, personnummer, telefonnummer, e-postadress, medlemsnummer. All information som kan härledas till en fysiskt levande person är en personuppgift.
 
HANTERING AV PERSONUPPGIFTER
Stiftelsen Birkagården hanterar era barns personuppgifter när det är nödvändigt för fullgörande av vårt ansvar för säkerhet och trygghet under kollovistelsen. Personnummer behövs t ex vid ev. läkarbesök och i vårt samarbete med Stockholms Stad som tar emot anmälningarna till kollo. Personuppgifter om hälsa m m är viktigt att ha tillgång till på kollo under den aktuella perioden.
 
Ni har rätt att på skriftlig begäran få information från oss om vilka personuppgifter vi har registrerade om era barn och hur uppgifterna används. Ni har också rätt att rätta eller ta bort felaktiga uppgifter om ditt barn.

bottom of page