top of page

ÄNTLIGEN FREDAG

fredagar från 10.30

På Äntligen fredag är du som har lång livserfarenhet välkommen till Birkagården för att kostnadsfritt ta del av en mängd olika aktiviteter. Det är en plats för seniorer att mötas, umgås, lära och skapa nya upplevelser tillsammans med likasinnade. Förmiddagen börjar med ”Dans och rörelseträning" utformad för allas olika förmågor. Därefter lunch tillsammans i Birkagårdens kafé där man kan köpa soppa med nybakt bröd och salladsbuffé. Efter lunch är det en aktivitet; t ex föreläsning, musikuppträdande, museibesök, utflykt, prova på ett hantverk. 


10:30–11:30 Dans och rörelseträning

Rörelseträning till musik där vi alla utgår från våran egen kropp och dagsform. Fokus ligger på balans, styrka och stretch men det kan ingå viss pulsträning till glada rytmer. Vi använder stolen som främsta redskap men tränigsband kan förekomma och finns att låna. Målet är att gå ut från salen lite piggare. Bär gärna sköna kläder och helst mjuka skor som inte hindrar den fria rörelsen.


11:30–12:30 Lunch/fika i Birkagårdens kafé 


12:30 Aktivitet t ex föreläsning, musikuppträdande, museibesök, utflykt, prova på ett hantverk.

 Vid eftermiddagsaktiviteten kan tiden ibland variera. Till de aktiviteter som sker i huset behövs ej någon anmälan. Till vissa guidningar på museum behövs en föranmälan som kommer att meddelas. Ansvarig för Äntligen fredag skickar varje tisdag ett veckomejl med information.


Har du frågor om ”Äntligen fredag” eller vill bli uppsatt på mejllistan kan du kontakta malou.holm@birkagarden.se som är ansvarig för Birkagårdens seniorverksamhet!



SCHEMA VÅREN 2024


Varje fredag:

10.30–11:30 Dans och rörelseträning

11:30 Lunch/fika 


26 januari

Birkagården – Sveriges första settlement. ”Det kan begynna som ett litet frö….”

Välkomna till en föreläsning om Birkagårdens rikhaltiga historia. Syftet är att sätta in Birkagården, Sveriges första settlement, i dess historiska sammanhang. Föreläsningen kommer bland annat att ge svar på frågor som: Varför finns Birkagården i Birkastan? Vilka var grundarna till Birkagården? Vilka var motiven till att skapa en hemgård? Hur utvecklades innehållet? Vad har genom årtiondena varit vägledande begrepp?


Föreläsare: Anders Arnsvik, socionom/medarbetare på Birkagården i den meningen att jag haft uppdraget att arkivera Birkagårdens historia som i september 2021 inlämnades till Stockholms stadsarkiv.


2 februari

Musikunderhållning: Vårat gäng

Svängiga, älskade och vackra sånger framförs med stämsång, gitarr, fiol, dragspel och såg. En livlig swinglåt, ett örhänge från filmens värld, en smäktande Elvis, en sjöstänkt Taube, en hit av Ulla Sjöblom, en bitterljuv fransk 60-talslåt, en finsk folksång eller en solig spansk? Nynna och sjung gärna med eller varför inte önska en låt? Allsångstexter finnes!


Sara Edin (sång, fiol, dragspel, såg ) 

Cecilia Klingspor (sång, gitarr, mandola, piano)



9 februari

Balans och yrsel – orsakssambanden?

Balanssystemet är sammankopplat med många system i kroppen. Det kan vara bra att försöka identifiera… när yrsel uppstår. Vårt balanssystem hänger inte alltid med. Vår förmåga är olika, om vad som är för snabbt. Den svåra utmaningen... lösningen är inte vila. Det går att minska en del av dessa problem. En del måste vi förhålla oss till. Välkomna till denna spännande och viktiga föreläsning.


Föredragshållare Ann-Kristin Nyström, leg. sjukgymnast/ergonom



16 februari

Quiz

Gillar du frågesport – då kanske vår senior-Quiz är något för dej? Var och en rättar själv sina svar. Ingen redovisning, bara skratt! 


Quizledare: Hans Wickström



23 februari

Konstvandring Karolinska

Ni som inte fick plats i höstas – här kommer nu en ny chans. Under den här vandringen med kunnig guide uppmärksammar vi konsten kring Nya Karolinska, Sveriges största offentliga konstprojekt genom tiderna. 


Guide: Marie Andersson

Föranmälan behövs: malou.holm@birkagarden.se

Obs! FULLBOKAT!



1 mars, Sportlov, ingen aktivitet


8 mars

Workshop i ateljén, torrpastell

Varmt välkommen kvinna som man till en hyllningsdag av kvinnan! Med kärlek till syster, mor, mormor, farmor och vän målar vi torrpastell i härliga färger och former denna internationella kvinnodag. Om det känns viktigt att ha en egen förlaga/inspiration så tar du med dig. Vi uttrycker oss abstrakt så väl som med inspiration från konsthistoriens många kvinnor. Vi skapar tillsammans!


Handledare: Lina Ottilia Karlsson, kursledare i konst på Birkagården



15 mars

Skydd mot nätbedrägerier för äldre

• Vad är ett bedrägeri

• Hur går gärningsmännen tillväga

• Filmförevisning som bygger på riktiga händelser där bedragare lurar av en person bankkort, kod, guld och värdeföremål.

• Frågestund med samtal om hur man kan skydda sig.


Föreläsare: Anders Ringqvist som sedan slutet på 70-talet arbetat inom polisen som förhörsledare och även utbildare av förhörsledare, men har de senaste åren ägnat full tid att försöka förhindra bedrägerier mot äldre.



22 mars

Stadsvandring/Kungsholmen

Följ med på vandring på Kungsholmen! Vi börjar utanför Stadshuset och går utmed Hantverkargatan, passerar Serafen, Myntet, Ulrika Eleonora kyrka. Därefter Rådhuset, St Eriksområdet för att sluta vid Kronobergsparken. Vad var ”Giggen”? Varför en kyrkogård vid Kronobergsparken? Kom med så tar vi reda på det!



29 mars och 5 april, påsklov, 

ingen aktivitet



12 april kl 12:30 i samlingssalen

Att överleva en förlisning, föreläsning av Sara Hedrenius

”…det ser illa ut” är det sista orden i Estonias nödmeddelande. Den här föreläsningen handlar om överlevnad och krishantering. Jag berättar om hur jag överlevde Nordens största fartygskatastrof och om samhällets krishantering efteråt, varför det fortfarande finns kritik mot utredningarna och obesvarade frågor om förlisningen. Frågan i fokus är vad kan vi lära av Estonia?

Sara Hedrenius är fil. kand i psykologi med vidareutbildning i psykotraumatologi, samt nationellt sakkunnig vid Svenska Röda Korsets enhet för beredskap och krisstöd. Sara överlevde M/S Estonias förlisning 1994 och medverkade i den referensgrupp som granskade Estoniakatastrofen.



19 april, kl 13:30

Stockholms sidenväveri, guidning

K.A. Almgren sidenväveri är det enda ännu aktiva sidenväveri som finns kvar i Norden. Här vävs sidentyger och band på originalmaskiner i sin ursprungliga fabriksmiljö från 1860-talet. Besökare som kliver in i väveriet på plan 1 i fabriksbyggnaden på Repslagargatan 15 tror kanske först att de har rest tillbaka i tiden. Industrimiljön är visserligen intakt från slutet av 1800-talet, men vävstolarna är fortfarande igång och i lokalerna visas ibland textila konstutställningar. 

Obs! Föranmälan behövs: malou.holm@birkagarden.se



26 april, kl 12:30 i samlingssalen

Judar och muslimer i Sverige genom historien

Muslimer har levt i Sverige sedan 1800-talet. Men det är i och med arbetskraftsinvandringen under 1950-talet och flyktingvågorna på 2000-talet som de blir en självklar del av det mångkulturella Sverige. Judar har levt i Sverige sedan 1600-talet. Båda har motverkat och samarbetat med varandra under lång tid. Båda ser ofta sig själva som barn till Abraham, stamfadern också för de kristna. 

Kom och lyssna på historikern Carl-Henrik Carlsson från Uppsala universitet som skrivit flera böcker om judarnas historia i Sverige och Simon Sorgenfrei från Södertörns högskola som publicerat böcker om de första muslimerna i Sverige.


Moderator är Per Hånell, journalist och folkhögskollärare vid Birkagårdens folkhögskola

Samarbete med Lärarassistentutbildningen, Birkagårdens folkhögskola.



3 maj kl 13.00

Spökslottet, guidning 

I Spökslottet på Drottninggatan finns ett flertal samlingar av äldre målningar, skulpturer och äldre inventarier som möbler, mattor och konsthantverk. Bland annat finns den Bergska donationen som består av flamländsk, holländsk, italiensk, fransk, tysk, engelsk och svensk konst från 1380–1800-tal, där den äldre målerisamlingen räknas som en av landets finaste. Där finns också 700 konstglasföremål från Agnes Hellners samling konstglas från Orrefors. Följ med på en visning i Spökslottet då du får se och höra om dessa gömda skatter men även lära dig mer om byggnaden och de vackra interiörerna.

Obs! Föranmälan behövs: malou.holm@birkagarden.se



10 maj

Kristi him, ingen aktivitet



17 maj, kl 12:30

Avslutning i samlingssalen

Underhållning samt Birkagårdens vänners årsmöte.

bottom of page