top of page

LÖRDAGSAKADEMIN

Kursstart

27 januari

Dag & tid

lör 10.00–15.00

Price

3 500 kr

Antal tillfällen

9

OM KURSEN

Kom och prova på ett kreativt smörgåsbord i vår fina takateljé! Under 9 lördagar finns det möjlighet att testa olika tekniker, exempelvis akvarell, måleri, grafik, blyertsteckning eller bokbinderi. Du har också möjlighet att ta med ett eget bildprojekt, ta då med det material du behöver till detta. På Lördagsakademin har du alltid tillgång till grafikverkstans två tryckpressar med tillhörande verktyg, bra arbetsytor, stafflier, samt visst material för egna projekt.


Varje lördag presenterar kursledarna ett nytt tema, där de går igenom olika konstnärliga tekniker. Är du nybörjare eller fortsättare spelar ingen roll då detta är en unik chans att få lära sig nya tekniker. Tanken är att deltagare och kursledare inspireras av varandra då de delar med sig av sina erfarenheter! En till två kursledare, finns alltid på plats för att stötta dig i din process.


OBS!

Varje lördag kan även bokas som en separat kurs. Bokar du denna ingår alla 9 lördagar. Visst material ingår i kursvgiften (läs under respektive temabeskrivning om vad du själv förväntas ta med dig).


Lunchuppehåll är ca 45 min från kl 12 och du tar med egen mat då Birkagårdens kafé är stängt. Microvågsugn, kaffebryggare och vattenkokare finns.


27 januari

Tänk på färg! Abstrakt i akryl 

För att lära känna en teknik är det ibland bra att jobba med det icke-föreställande. Genom geometri lär vi känna tekniken och materialet akrylfärg. Vi ritar upp enkla geometriska figurer, som vi målar i olika färg och nyanser. Hur kan vi dra nytta av ett färgsystem för att få det abstrakta att verka harmoniskt? Vi laddar också med ett stilleben för de som vill ha en utmaning åt det föreställande hållet. Material ingår.


3 februari

Blyertsteckning

Det här är tillfället för dig som gav upp det där med teckning någon gång i grundskolan, som bara använder pennan om du måste. Men det passar också för dig som kanske tar pennan lite för givet och vill få ett riktigt träningspass för handen och ögat. Vi går igenom grunderna så som olika blyertspennor, hur du håller pennan i handen, skuggtekniker m.m. förhoppningen är att du och blyertspennan får en nystart. Efter den gemensamma genomgången finns det några övningar att välja på eller så arbetar du med ett eget projekt. Material ingår.


10 februari

Linoleumsnitt

Ett tillfälle att lära dig om högtryck då du får skapa bilder i linoleumsnitt. Vi kommer gemensamt att gå från motiv till färdigt tryck med fokus på linjer och olika uttryck lämpade för den här trycktekniken. Du får helt enkelt en praktisk inblick i hur man ”massproducerade” bilder redan på medeltiden vilket lett fram till dagens konstgrafik. Material ingår.


17 februari

Torrnålsgrafik och akvarell 

Att färglägga en grafiskt tryckt teckning med vattenfärger! Så kan man sammanfatta processen i detta skapande. Du behöver inte ha erfarenhet av akvarellmåleri eller torrnålsgravyr innan du börjar. Torrnålsgrafik är en djuptrycksteknik, där du ristar med ”nål-penna” eller torrnålsverktyg som det heter, på en kopparplåt eller på en plast. Sedan trycker du din teckning/plåt på ett blött papper. Vi går igenom den grafiska tekniken på torrnålsplast, hur du kan skapa dina linjer, hur du färgar in, och sedan trycker. Vi prövar också akvarellens egenskaper och hur fin kombinationen av torrnålsgravyr och akvarell kan bli. Material ingår för tryck på torrnålsplast, vill du hellre använda kopparplåt kan du ta med dig egen (finns att köpa på exempelvis IB Wahlström).


24 feb

Blocktryck textil

Lär dig grunderna i att skapa mönster och bilder på tyg med hjälp av blocktryck. Blocktryck är en högtrycksmetod som tros vara den äldsta tryckmetoden i Europa. Under dagens genomgång går vi från skiss, via en enkel mönsterrapport, karvning i linoleum och fram till ett färdigt mönster på en tygkasse. Material ingår för en tygkasse. Vill du trycka mer, vilket det kan finnas tid för under eftermiddagen, ta med eget ljust bomullstyg. 


2 mars SPORTLOV uppehåll


9 mars

Måla våren i akvarell 

Äntligen får du jobba med vårens färg och form. Vi gör små kort, “Tack, gratulerar, eller vi ses snart igen” kanske är något att sätta färg på och skicka till en kär vän. Blommor, blad och härliga vårfärger gör oss glada och förväntansfulla. Vi gör små planer till underbart måleri, och vi tar hjälp av “maskeringsvätska” för att spara det vita på pappret och på så vis göra ett mer planerat motiv eller komposition. Men med vår-tema blir ditt måleri också fritt! för den som önskar det. Material ingår.


16 mars:

Collage

Collage är en utmärkt teknik för att återanvända exempelvis gamla bilder, reklam och tidningsmagasin. Under dagen skapar vi landskap i collageteknik. Vi går igenom bildkomposition, hur du kan skapa djup i din bild. Vi pratar om hur olika tekniker ger egna uttryck när vi skapar föreställande bilder. Ta gärna med en bild på ett landskap du skulle vilja återskapa i collageteknik. Du får också ta med tidningar, magasin eller andra bilder att återbruka om du har, men det kommer också att finnas på plats. Material ingår.


23 mars

Akvarell – vått i vått 

Färg är det som omger oss människor. Man skulle kunna säga att vi rent av behöver färg för att må bra och för att utvecklas, inte minst kreativt! Vått i vått i akvarell är en härlig arbetsmetod där man får se färger gå i varandra, växa och skapa form och intryck. Vi jobbar med mycket färg och vatten på mindre format. Arbetsmetoden är långsam och terapeutisk och passar dig som uppskattar detsamma. Bilderna som skapas tittar vi på tillsammans, föreställer det något? eller ger det inspiration till vidare skapande? Bara fantasin sätter gränser. Material ingår.


30 mars PÅSKLOV uppehåll

6 mars PÅSKLOV uppehåll


13 april

Illustration 

Kanske du älskar att dikta, eller berätta i olika form? Allt som oftast föreställer man sig en bild som illustrerar den berättande texten, som när man läser en bok eller kanske vill beskriva naturen. Kanske gillar du att måla på ett illustrativt sätt, eller vill lära dig? Att illustrera handlar just om att berätta i bild. Man får leka mycket med personlighet och karaktär, med det narrativa och kanske också det naiva. Många detaljer eller kanske avsaknaden av densamma, berättar något, kanske om en atmosfär? Fantasin är oändlig. Vi lär känna olika tekniker och material såsom akvarell, akryl, krita och olika typer av pennor. Material ingår.


KURSLEDAREN

Ida Lisell och Lina Ottilia Karlsson

Ida är utbildad grafiker, konstnär och bildlärare. Förutom kursledare arbetar hon som läromedelsförfattare och studerar kreativt skrivande. Som konstnär skapar hon inom olika trycktekniker och skriver poesi.

Lina är utbildad konstnär, grafiker och bildlärare. Hon är utbildad vid Konstfack och Grafikskolan i Stockholm. Förutom kursledare arbetar hon också med bild i grundskolan samt är läromedelsförfattare.

bottom of page